yuki Online boekhouden zonder zelf te boekhouden. Scannen, mailen en klaar!
RSS
Startpagina
Help
Veel bekeken antwoorden
Tips & Trucs

Accountants
API Documentatie

Login/Logout
Taal
Profiel

Zoeken
»
Uitgebreid zoeken »

Document scan richtlijnen

RSS
Modified on zo, 07 feb 2010 22:18 by Lucas Brentjens Categorized as Ongecategoriseerd

Scan richtlijnen

Om een gescand document op de best mogelijke manier automatisch te verwerken zijn de volgende richtlijnen opgesteld om dit bereiken. Voor zover mogelijk zijn deze richtlijnen verwerkt in de yuki scan wizard.

Resolutie: 300 dpi

Document moeten gescand worden op 300 dots per inch (DPI). De kwaliteit van karakterherkenning neemt significant af wanneer lagere resoluties worden gebruikt. Ook het gebruik van hogere scan resoluties zal de kwaliteit van karakterherkenning niet verbeteren.

Kleuren: scan in kleur

Document moeten in kleur gescand worden. Behalve dat dit de automatische herkenning van documenten ten goede komt ziet dit er simpelweg beter uit wanneer een document bekeken wordt. Ook het maken van een kleurenkopie is op deze manier mogelijk.

Oriëntatie: scan zo recht mogelijk

Documenten moeten zo recht mogelijk ingescand worden. Hoewel de automatische documentverwerking de mogelijkheid heeft om documenten 'recht te zetten' zal dit meestal nadelige gevolgen hebben op de kwaliteit ervan.

Formaat: bij voorkeur JPEG

Bij voorkeur moeten de aangeleverde scans opgeslagen zijn als JPEG bestand met een kwaliteit van 80%. Dit zijn relatief kleine bestanden met een hoge kwaliteit.

Foute praktijken

Hieronder een lijst met fouten die in de praktijk nog wel eens gemaakt worden

  • Foto's maken van documenten. Tenzij de foto's met een statief gemaakt zijn met voldoende belichting zullen de foto's meestal niet geschikt zijn voor automatische verwerking. (De vouwen en kreukels in het document zijn namelijk veel duidelijker aanwezig wanneer een foto wordt gemaakt van een document)
  • Meerdere documenten tegelijk inscannen. Bijvoorbeeld wanneer meerdere kleine kassabonnen ingescand worden, of wanneer het betaalbewijs samen met een inkoopfactuur ingescand wordt (waardoor een deel van de factuur afgedekt wordt).
  • Verschillende documenten in één enkele PDF file aanleveren.

Zie ook

www.yuki.nl